SIK SORULANLAR
Vertigo tanı ve tedavisi hakkında sık sorulanlar
VERTİGO HASTALARI DİYETLERİNDE NEYE DİKKAT ETMELİDİRLER?
Stres, yorgunluk, sigara, alkol ve kafein gibi etkenler vertigo ataklarını tetikleyebilir. Bu nedenle aşırı kafein, çikolata, sigara ve alkol kullanımından kaçınılması önerilir. Bazı hastalarda solunum veya besin yolu ile alınan allerjenler de atakları başlatabilir.Bu etkenlerin giderilmesine yönelik diyet modifikasyonları, medikal tedavi ve immunoterapi yararlı olabilir.
Sağlıklı bir erişkinin günlük tuz ihtiyacı 2-4 g iken, çoğunlukla bunun çok üzerinde ve günde ortalama olarak 7-8 g kadar tuz kullanmaktadır. Meniere hastalığının tedavisinde tuz kısıtlaması ve diüretik kullanımı ile ilgili önlemler ilk defa Furstenberg tarafından tanımlanmış ve endolenf basıncının bu yolla azaltılabileceği öne sürülmüştür. Ancak tuz kısıtlaması ve diüretik tedavisi konusunda birbirine zıt görüşler bulunmaktadır. Etkili olmadığına dair bilimsel kanıtların çokluğuna rağmen, hastaya zarar vermeyen bir tedavi yaklaşımı olduğundan, tuzlu gıdalardan kaçınma ve yemeklere piştikten sonra tuz konulmaması şeklinde çok katı olmayan bir kısıtlama önerilir.
VERTİGO'NUN CERRAHİ TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Evet vardır ve bu tedaviler ancak Kulak Burun Boğaz Uzmanları tarafından uygulanabilir. Hastalığın evresine, işitme durumuna ve diğer bir çok faktöre dayanarak orta kulak içine ilaç verilmesi, kulağa tüp takılması, endolenfatik kese cerrahisi, vestibüler nörektomi (denge sinirinin kesilmesi) ve labirentektomi (iç kulağın alınması) gibi cerrahi tedaviler uygulanabilir.
BPPV TEDAVİSİNDE GÜNCEL MANEVRALAR NELERDİR?
Her bir kulakta 3 tane yarım daire kanalı ve her yarım daire kanalı için en az 2 farklı BPPV mekanizması bulunur. Bu nedenle BPPV tedavisi için en azından 12 farklı klinik hastalık tablosu bulunuduğu göz önüne alınarak, tutlan kulak ve hastalık mekanizmasına uygun bir tedavi manevrasının uygulanması çok önemlidir.
VERTİGO TDAVİ İLE DÜZELİNCE İŞİTME KAYBI VE TİNNİTUS DA DÜZELİR Mİ?
Her zaman değil. Örneğin Meniere hastalığında tedavi lile hastalık ortadan kontrol altına alındıktan sonra işitme kaybı ve tinnitus genellikle sabit bir halde kalır. Ataklar önlendikten sonra, işitme kaybı ve çınlamanın derecesine göre işitme cihazları ve davranışsal tedaviler ile bu yakınmalar da kontrol edilebilmektedir.