top of page

izmir vertigo

Sağlığınız emin ellerde

Ä°zmir vertigo Prof. Dr. Enis Alpin Güneri tarafından kurulan bir saÄŸlık sitesi olup; baÅŸdönmesi, denge bozuklukları ve diÄŸer iç kulak hastalıklarının tanı ve tedavisi için hizmet vermektedir.

1e5a242d70c4b6d46c6d36cdba323e8f.gif
Ana sayfa: Welcome

VERTÄ°GO HAKKINDA GENEL BÄ°LGÄ°LER

Vertigo nedir? Tanısı nasıl konur? Nasıl tedavi edilir?

Vertigo nedir, sebepleri nelerdir?

Çevrenin dönmesi ÅŸeklinde olan bir baÅŸ dönmesi vertigo olarak tanımlanabilir. Esasen olmayan bir dönme veya bazen sallanma ve itilme tarzındaki bir hareket ilüzyonu olan vertigo, denge sistemini ilgilendiren hastalıklardan kaynaklanır. Bu hastalıklar iç kulak, denge siniri, beyin sapı, beyincik veya daha üst beyin bölgelerini ilgilendirebilir.


Vertigo tanısı hangi tetkikler ile konur?

En önemli tanı aracı iyi alınmış bir hasta öyküsüdür. Hastanın yakınması dikkatli bir şekilde alınarak mevcut sorunun gerçek bir vertigo olup olmadığı anlaşılabilir, tetikleyici etkenler belirlenebilir ve bayılma hissi gibi diğer dengesizlik yakınmalarından ayırımı yapılabilir.

Daha sonra yapılan otonörolojik muayene ve vestibuler laboratuvar incelemelerinin yanı sıra, gerekli olgularda radyodiagnostik tetkikler sonucunda vertigonun periferik (iç kulak) ya da santral (beyin sapı, beyincik  ve diÄŸer santral sinir sistemi bölgeleri) kaynaklı olduÄŸu tanısına varılır ve spesifik hastalık nedeni belirlenir.


Vertigonun komplikasyonları nelerdir?

Özellikle yaşlı hastalarda ani bir vertigo sırasında düşme ve buna bağlı kırıklar ortaya çıkması önemli sorunlar yaratabilir. Dikkatli muayene ve gözlem ile tanısı erken dönemde konup tedavisine başlanamayan serebellar inme gibi vertigo nedenleri yaşamı riske sokan bir hale dönüşebilir.

Ataklar ile seyreden vertigo tabolarında iş gücü kaybı ve sosyal izolasyon gibi problemler doğabilir. Kalıcı denge sorununa yol açan hastalıklar sonrasında uzun süreli rehabilitasyonu gerektiren dengesizlik meydana gelebilir. Bazı vertigo nedenleri işitme kaybı ile birlikte bulunabilir ve ilerleyen dönemlerinde kalıcı işitme kaybı oluşabilir.


Vertigonun hastanın yaşam kalitesi üzerine etkileri nelerdir?

Ani ortaya çıkan ve bazen de ataklar halinde tekrar eden vertigo kiÅŸiye ciddi sıkıntı veren bir durumdur. Vertigoya eÅŸlik eden çarpıntı, terleme, bulantı ve bazen kusma ile birlikte oluÅŸabilen ölüm korkusu hastalanan kiÅŸi ve yakınları için unutulması zor olan bir deneyimdir. Tekrarlayan vertigo ile seyreden hastalıklarda kiÅŸinin bu yönde önlem almak için yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸiklikleri yapması gerekli olabilmektedir.

Vertigo tedavisindeki güncel yaklaşımlar nelerdir?

Güncel tanı yöntemleri vertigolu hastaların tedavisini olumlu yönde etkilemiÅŸtir. Yakın zamana dek genel bir hastalık grubu olarak görülerek nonspesifik medikal tedaviler ile yürütülmeye çalışılan vertigolu hastanın yönetimi, en sık vertigo nedeni olan hastalık tablolarının daha iyi anlaşılmasına paralel olarak giderek daha etkin bir hal almıştır. Bu baÄŸlamda repozisyon manevraları, deÄŸiÅŸen ilaç tedavi dozları, intratimpanik ilaç uygulamaları ve endoskopik nörootolojik cerrahi uygulamalar güncel yaklaşımlar arasında sayılabilir.

8b17f3c8bb889b08e3c9a68b95af940c.gif
Ana sayfa: Our Services

BPPV: İYİ HUYLU POZİSYONEL BAŞDÖNMESİ

BPPV nedir? Tanısı nasıl konur? Nasıl tedavi edilir?

Baş hareketleri ile oluşan kısa süreli ancak ciddi başdönmesi ve bulantı ile seyreden BPPV önemli bir sağlık sorunudur. BPPV vertigonun en sık nedenidir. Tipik olarak yatakta dönme, öne eğilme veyukarı bakma ile şiddetli vertigo ve bulantı, bazen de kusma olur. Hastalığın nedeni iç kulak denge kristallerinin yarım daire kanalları içine kaçmasıdır. Baş hareketleri ile bu kristallerin neden olduğu iç kulak sıvı dinamiği değişiklikleri sonucunda kişide vertigo hissi ortaya çıkar. BPPV hastalığının 12'den fazla değişik tipi vardır. BPPV tanısı ve hangi tip hastalığın bulunduğunun saptanması için uyarıcı tanısal manevralar ve gerekli diğer testler yapılmalıdır.  Hastalığın hangi kanalda veya kanallarda olduğu hangi tipte olduğu saptandıktan sonra, deneyimli ellerde buna uygun tedavi manevraları yapılması ile, vertigo çok kısa bir sürede ve etkin bir şekilde tedavi edilmektedir. Epley manevrası her BPPV hastası için uygun değildir, daha bir çok manevra vardır ve hangi manevranın uygulanması gerektiğine yapılan detaylı muayene sonrasında karar verilir. Hekim önerisi dışında çeşitli kaynaklardan edinilen bilgiler ile uygunsuz manevraların yapılması ile vertigo daha ciddi ve tedavisi zor bir hale gelebilir. BPPV tekrar edebilen bir hastalıktır, hastaya özgü önlemler alınarak tekrarlama riski azaltılabilir. Tedaviye dirençli ve sık tekrarlayan olgularda, deneyimli ellerce uygulanan cerrahi tedavi ile hastalığın ortadan kaldırılması mümkündür.

e3ffc2484143b1289127455d966b126a.gif
Ana sayfa: Our Services
Ana sayfa: Recent News
shell1.jpg

Bizden Haberler

Vertigo ile ilgili son geliÅŸmeler

Vertigo ile ilgili güncel haberler, yeni tedavi yöntemleri ve konu ile ilgili toplantı haberlerine buradan ulaşabilirsiniz

Intratimpanica.jpg

İNTRATİMPANİK TEDAVİ YÖNTEMLERİ

İntratimpanik veya transtimpanik tedaviler iç kulak hastalıklarını direkt yolla tedavi etmek için kullanılır. Meniere hastalığı, ani işitme kaybı ve tinnitus ile seyreden hastalıklarda ilaçların orta kulak içine verilmesi ve buradan da iç kulağa yüksek dozda geçmesi prensibine dayanır. Ofis şartlarında kolaylıkla uygulanabilme, ucuzluk ve cerrahi morbidite riskinin az olması nedenleriyle günümüzde diyet ve medikal tedaviden yeterli yanıt alınamayan hastalar için ilk seçenek olarak kabul edilmektedir. İntratimpanik perfüzyon tedavisinin avantajları verilen ilacın perilenf içinde çok yüksek konsantrasyonlara erişebilmesi ve yuvarlak pencere membranından difüzyon yoluyla iç kulağa geçmesi nedeniyle sistemik yan etki riskinin bulunmamasıdır. Bu nedenle sadece hasta olan kulak, etkin dozda ilaç ile ve yan etki oluşturmadan tedavi edilebilmektedir. İntratimpanik ilaç uygulama teknikleri arasında orta kulağa direkt enjeksiyon ile uygulamanın yanı sıra, ventilasyon tübü (VT) içinden, VT içine yerleşik olarak yuvarlak pencere nişine uzanan bir fitil üzerine, ozmotik minipompa ve yuvarlak pencere mikrokateteri ile yapılan uygulamalar yer alır. Orta kulak boşluğundaki ilaç esasen yuvarlak pencere yolu ile, kısmen de anuler ligaman ve damar kanalları içinden geçerek perilenf sıvısına ulaşır. MH tedavisinde kullanılan güncel intratimpanik uygulamalarda timpanik kavite içine gentamisin veya steroidler verilmektedir.

izmirvertigo sitesine üye olarak güncel gelişmelerden haberdar olunuz

Nurse Checking Girl

ÇALIŞMA SAATLERİ

Pazartesi- Cuma: 09:00- 18:00
Cumartesi: 11:00- 15:00
Pazar: Kapalı

Ana sayfa: Opening Hours

BÄ°ZE ULAÅžIN

Aşağıdaki formu doldurarak, mail ile ya da telefon ederek bize ulaşabilirsiniz

Ali Çetinkaya Bulvarı 31/7 (Arçelik üzeri) 35220 Alsancak İzmir

90 530 5417277

90 232 4212828

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Instagram

Thanks for submitting!

Doctor Using Digital Tablet
Ana sayfa: Contact
bottom of page